Što je to menopauza te kako ublažiti tegobe povezane s menopauzom?

Separator - alphaplus.ba
27. listopada 2023.

U svakodnevnom radu sve se češće susrećemo s pacijenticama koji imaju perimenopauzalne i menopauzalne tegobe.  Kod nekih žena one mogu uveliko utjecati na psihičko i fizičko stanje te smo u stalnoj potrazi za lijekovima i dodatcima prehrani koji iste mogu umanjiti i popraviti kvalitetu života.

Menopauzu definiramo kao vrijeme prestanka menstrualnog krvarenja odnosno kraj reproduktivne dobi žene. Nastaje zbog pada funkcije jajnika, a time i smanjene prozivodnje ženskih spolnih hormona estrogena i progesterona. Promjena razine hormona dovodi do brojnih promjena u organizmu koje često mogu rezultirati pojavom kroničnih bolesti. One su najvidljivije u tkivima ovisnim o hormonima (mozak, koža, kosti, urogenitalni sustav…)

Menopauza kod većine žena nastupa oko 50te godine, s tim da početak može varirati ovisno o genetskim predispozicijama i životnim navikama. Točno se može dijagnosticirati tek 12 mjeseci nakon izostanka menstruacije. Prijelazno razdoblje ka menopauzi se naziva perimenopauza. Nastupa par godina prije, a karakteriziraju je nerednovno i obično veoma obilno krvarenje te česte vazomotorne tegobe. Pad estogena uzrok je pojave prvih simptoma menopauze. U prvom redu to su umor, iscrpljenost, promjene raspoloženja, neredovan san i pojava „valunga“. Valunzi nastaju zbog poremećaja u termoregulacijskom centru zbog čega pacijent prvo osjeća iznenadni napad vrućine koji završava znojenjem i padom temperature. Par godina nakon dolazi do urogenitalne atrofije koju prati suhoća i svrbež rodnice, zatim smanjenje libida i smanjenja kvalitete kože i kose. Najozbiljnije posljedice pada estogena vidljive su na kadiovaskularnom i koštanom sustavu. Zbog pada kardioprotektivne funkcije estogena značajno raste smrtnost od infarkta miokarda kod žena,a pad estrogena pojačava koštanu razgradnju što dovodi do pojave osteoporoze.

Bez obzira na sve navedeno menopauzu ne trebamo gledati kao bolest već kao prirodan tijek života. Teže posljedice menopauze ima tek mali broj pacijentica, a kod većine njih brojni simptomi i komplikacije se mogu smanjiti i izbjeći pravilnim načinom života. Zdrava prehrana, konzumiranje dovoljnih količina vode, fizička aktivnost, nekonzumiranje cigareta i alkohola te redovan san štite nas od kardiovaskularnih bolesti i osteoproze, a briga o samom sebi uvelike poboljšava i fizičko i psihičko stanje pacijenata.

Danas na tržištu imamo brojne lijekove i dodatke prehrani za liječenje i ublažavanje menopauzalnih tegoba. Što se tiče lijekova najčeće je u pitanju hormonalno nadomjesno liječenje (HNL) po preporuci liječnika. Ipak u svakodnovnom radu primjećujemo da većina žena odlučuje tegobe perimenopauze i menopauze u prvom redu samoliječiti dodatcima prehrani koji su im lako dostupni u našim ljekarnama. Pojavljuju se u obliku tableta, čaja i ekstrakata, ali su zbog jednostavnosti doziranja tablete najpopularniji oblik među ženama.

Kao što je već istaknuto dovoljan unos mikro i makronutrijenata može uvelike poboljšati zdravstveno stanje pacijentica u menopauzi. Ubrzan način života nam često to onemogućuje. Zbog toga na tržištu imamo vitaminsko-mineralne dodatke koji sadrže pravilne omjere istih kako bi utjecaj menopauze na naš organizam bio što manje izražen. Za ublažavanje blagih do srednje jakih simptoma  proporučujemo biljne pripravke koji u sastavu mogu,a ne moraju sadržavati supstance s estrogenim djelovanjem (fitoestrogene). Fitoestrogeni oponašaju djelovanje estrogena u organizmu i dokazano smanjuju simptome uzrokovane nedostatkom istih. Najpoznatiji su fitoestrogeni soje i crvene djeteline.  Važno je upozoriti pacijente da djelovanje  očekujemo tek nakon 4 tjedna primjene. Ne preporučuju se pacijenticama koje boluju od tumora ovisnih o  estrogenu, pacijenticama koje se liječe antidepresivima (MAO inhibitorima), antikoagulansima i oralnim kontraceptivima.

Od proizvoda bez hormonalnog djelovanja za reguliranje rada endokrinog sustava i uspostavljanja hormonske ravnoteže najčešće se koriste preparati mace, cimicifuge i žutog noćurka. Brojne studije potvrđuju pozitivno djelovanje mace na smanjenje seksualne disfunkcije i depresije kod žena u menopauzi. Dobro je podnošljiva za većinu osoba, a konzumacija se ne preporučuje trudnicama i dojiljama, kod bolesti štitnjače i raka dojke. Biljni proizvodi sa cimicifugom  provjereni su biljni lijekovi koji se dokazano koriste za ublažavanje navale vrućine i pojačanog znojenja. Ne preporučuje se koristiti dulje od šest mjeseci. Ulje noćurka smanjuje pojavu depresivnih stanja, promjenu raspoloženja i glavobolje te ublažava osjetljivost dojki te naticanje i nadutost. Često uz navedene biljke u istoj kapsuli možemo pronaći i ekstrakte biljaka sa sedativnim učikom. Tako naprimjer ekstrakt lista matičnjaka i valerijane utječe na smanjenje preosjetljivosti živčanog sustava i time doprinosi opuštanju koje pomaže u otklanjanju niza neugodnih problema menopauze.

Za sva pitanja i dileme te odabir najboljeg dodatka prehrani ovisno o Vašim tegobama stojimo Vam na raspolaganju!

Autor: Jovana Sudar, mag.pharm.

Foto: FreePik

Podijeli s prijateljima