Njega usana tijekom hladnih dana

Separator - alphaplus.ba
8. studenoga 2023.

Najčešći problem sa kožom na usnama tijekom hladnijih dana su suhe i/ili ispucale usne. Simptomi suhih i ispucalih usana su nam dobro poznati jer se većina nas u određenom trenutku suočila s tim problemom. One su neprijatne, bolne, a osim toga često i ružno izgledaju.

Ljudi koji imaju suh tip kože skloniji su pojavi suhih i ispucalih usana (npr. osobe sa atopijskim dermatitisom). Koža usana nema lojne i znojne žlijezde koje su inače odgovorne za stvaranje zaštitnih ulja koja pomažu koži da regulira razinu vlažnosti. Nedostatak ovih žlijezda na usnama znači da je koži usana teže da veže i zadrži vodu koja joj je potrebna te da je posljedično sklona isušivanju. Koža usana sadrži manje melanocita koji daju boju usnama i pomažu da se zaštiti od sunca, a uz to je i tanja nego na drugim dijelovima lica što je čini osjetljivijom na klimatske i vremenske uvjete sredine: vjertovi i niske temperature spolja, niska vlažnost zraka kao posljedica grijanja prostorija te česta promjena iz toplog u hladno su neki od faktora koji dovode do gubitka vlažnosti. Također, neki lijekovi mogu izazvati suhu i ispucalu kožu usana (npr., osobe koje koriste topikalne retinoide i izotretinoin oralno često imaju suhe i ispucale usne).

Naši savjeti za njegu suhih i ispucalih usana:

-pijte dosta vode,

-pravilno se hranite,

-izbjegavajte vlaženje usana pljuvačkom,

-redovito nanosite preparat za njegu usana koji jača, umiruje i štiti usne.

Naši prijedlozi proizvoda za njegu suhih usana: Avene balzam s cold kremom, Bioderma atoderm balzam, Apivita balzami, Uriage xemose balzam za usne.

SOS preporuke za njegu suhih i ispucalih usana koje će pomoći ojačati funkciju kožne barijere, ublažiti nadraženost i osjećaj nelagode te vratiti hidrataciju kože: LRP cicaplast balzam, Avene cacalfate balzam, Aderma dermalibour balzam, Eucerin SOS aquaphor balzam, Uriage bariederm balzam.

Autor: Nevena Pejanović, mag.pharm.

Foto: FreePik

Podijeli s prijateljima