Peludna hunjavica

Separator - alphaplus.ba
13. ožujka 2023.

Sezonski alergijski rinitis (hunjavica) je alergijska bolest gornjih dišnih putova koja se javlja sezonski i manifestira se uvijek u isto doba godine, tj. kada su u zraku pristine čestice peludi koje potječu od stabala, korova i trava.

Budući da pelud iz zraka najprije dolazi u kontakt sa sluznicom nosa i očiju, pod pojomom peludne groznice obično mislimo na alergijsku hunjavicu i alergijski konjuktivitis. Simptomi alergijske hunjavice su otežano disanje uz otok nosne sluznice i pojačanu sekreciju iz nosa, svrab i nagon za kihanjem, dok su simptomi konjuktivitisa crvenilo, svrab te pojačano suzenje očiju.

Tretman alergijskog rinitisa uključuje nefarmakološke mjere, farmakoterapiju, imunoterapiju i edukaciju pacijenata i obitelji.

Neke od nefarmakoloških mjera su: izbjegavanje alergena, praćenje peludne prognoze, izbjegavanje jutarnjih aktivnosti jer je tada najviša razina peludi u zraku, tuširanje i pranje kose i odjeće nakon aktivnosti na otvorenom, korištenje pročišćivača zraka…

Suzbijanje simptoma alergije provodi se odgovarajućim lijekovima koji najčešće uključuju antihistaminike (npr. Alerix, Flonidan, Escontral, Lavrena, Letizen, Lordes, Xados…). Oni dolaze u obliku tableta, sirupa ili kapi, pouzdani su i sigurni za primjenu i doziraju se jednom tijekom dana. Kod sezonskih alergena terapiju je uvijek nužno početi nekoliko tjedana (barem 2 tjedna) prije početka sezone cvjetanja biljaka čija pelud izaziva senzibilizaciju i kontinuirano je provoditi tijekom sezone. Prvo treba pokušati sa lijekovima koji ne uspavljuju. Ukoliko je nazalna kongestija (začepljenje nosa) glavni simptom, uvode se dekongestivi (nazalni: Meralys, Olynth, Operil, Septanazal, Sunp…), ali ne duže od 3-5 dana.

Intranazalni kortikosteriodi predstavljaju najefikasniju terapiju, posebno za nazalnu kongestiju, i bez znatnijih rizika od sistemskih neželjenih efekata koriste ih pacijenti sa umjerenim do teškim simptomima. Terapijeski efekti intranazalnih kortikosteroida nisu trenutni, poboljšanje se osjeti nakon nekoliko dana, a puni odgovor se postiže nakon 2-3 tjedna primjene.

Za higijenu nosa i oka savjetuje se primjena kapi i sprejeva s dodatkom ektoina koji na sluznici stvara zaštitni film i spriječava doticaj alergena sa stanicama te tako ublažava alergijsku reakciju (npr. Aqua maris allergy, Marisol ectoin, Sterimar Mn, Isomar allergie/Vizol S allegry).
Snažan imunitet je ključ u spriječavanju alergijskih reakcija.

Vitamin C smanjuje lučenje histamina koji je odgovoran za alergijsku reakciju, ubrzava njegovu razgradnju i eliminaciju iz organizma. Osim toga, vitamin C smanjuje mogućnost razvoja spazma dišnih putova dok kalcij regular propustljivost krvnih žila i stabilizira rezerve histamina (npr. Ca-C 1000, Kalcij+C).

Kliničke studije pokazuju da se primjena probiotika pokazala učinkovita kod astme i alergijskog rinitisa, tj. osobe koje uzimaju probiotik imaju bolju otpornost prema peludi jer stvaraju više IgG antitijela koji ih štiti od alergijskih reakcija (npr. Biorela, Bio-Kult, Darmflora, Esenbak, Linex, Probiotic, Waya…).

Vitamin D ima snažne učinke na imunološke funkcije uključene u razvoj i tijek alergijskih reakcija. Studija iz 2011. je pokazala kako su simptomi alergije mnogo češći kod ispitanika s niskim razinama vitamina D u serumu (manje od 15 ng/mL) (npr. Haya/Solgar/Twin Nutrition/HA/Webber nautrals vitamin D).

Kvercetin je bioflavonoid koji ima snažno protuupalno i antioksidativno djelovanje te inhibira porast histamina u tijelu tako što stabilizira membrane mastocita i bazofila (npr. Solgar/Haya Quercetin).

Ulje crnog kima je prirodni antihistaminik, djeluje kao antioksidans, antiseptik, antiinflamator, ali i kao imunomodulator te pokazuje djelovanje kod alergija svih vrsta. Najbolji učinak se postiže preventivnom primjenom nekoliko mjeseci prije sezone alergija, a dugoročnom uporabom ulja crnog kima dolazi do značajnog smanjenja simptoma alergije (npr. Zein Ulje crnog kima).

Med je proizvod pčela koji sadrži oko 200 različitih spojeva. Primed 2 je prirodni preparat na bazi meda i kalcija koji se odlično pokazao u regulaciji i ublažavanju simptoma alergije. Aktivni sastojci preparata smanjuju osjetljivost sluznice dišnih organa na alergene iz zraka i djeluje na opuštanje dišnih putova čime ublažavaju napade gušenja.

Autor: Nevena Pejanović, mag.pharm.

Foto: FreePik

Podijeli s prijateljima