Kako spriječiti mučninu tijekom putovanja?

Separator - alphaplus.ba
21. studenoga 2022.

Bolest kretanja, kinetoza ili morska bolest je stanje u kojem postoji nesklad između sustava za ravnotežu smještenog u srednjem uhu i drugih receptora, pogotovo vidnih. Kinetoze se mogu javiti prilikom putovanja različitim prometnim sredstvima (automobil, autobus, vlak, brod, avion), međutim, putnici najviše poteškoća imaju prilikom putovanja brodom. Mučnina, vrtoglavica, povraćanje, nagla pojava hladnog znoja i pad krvnog tlaka su glavni simptomi kinetoza, a najčešće se javljaju kod osoba od 3. do 12. godine života, te češće pogađaju žene nego muškarce.

Neke od preporuka i mjera prevencije kinetoza su: jesti pola sata prije putovanja budući da glad pogoršava simptome, uvijek pri ruci imati vodu, izbjegavati alkohol, kavu i nikotin, koliko je moguće smanjiti pokrete tijela i glave, uskladiti pravac kretanja s pogledom te izbjegavati gledanje filmova, čitanje i druge aktivosti koje odvlače pogled, ne prisjećati se prethodnih loših iskustava sa simptomima kinetoza.

Najpoznatiji među lijekovima koji se koriste za spriječavanje pojave simptoma bolesti kretanja je antihistaminik dimenhidrinat (Dramina, Aviomarin) koji djeluje umirujuće i spriječava povraćanje. Doziranje: djeca uzrasta od 5 do 6 godina 25 mg (1/2 tablete) svakih 6-8 h po potrebi, maksimalno 75 mg dnevno; djeca od 7 do 14 godina 25-50 mg (1/2-1 tableta) svakih 6-8 h po potrebi, sa maksimalnom dozom od 150 mg dnevno; djeca starija od 14 godina i odrasli 50-100 mg (1-2 tablete) svakih 4-6 h po potrebi, maksimalno 400 mg na dan. Važno je napomenuti da je lijekove za spriječavanje kinetoze potrebno primijeniti najmanje pola sata prije početka putovanja kako bi se pravovremeno apsorbirali u krvotok i djelovali na ciljne receptore.

Biljni preparat koji pomaže u spriječavanju simptoma mučnine je đumbir. Dolazi u obliku kapsula i lizalica što ih čini prihvatljivim za trudnice, dojilje i djecu.

Opustite se, udubno se smjestite, pokušajte zaspati i osigurajte sebi izvor svježeg zraka. Sretan put!

Autor: Nevena Pejanović, mag.pharm.

Foto: freepik.com

Podijeli s prijateljima