Kako ojačati imunitet?

Separator - alphaplus.ba
9. studenoga 2022.

Imunološki sustav je obrambeni mehanizam čija je uloga zaštita tijela od patogenih mikroorganizama i toksina. Neki od najčešćih simptoma koji ukazuju na oslabljenu obrambenu moć organizma su alergija, kronični stres i umor, proljev, dehidracija, česte infekcije i prehlade.

Povratak vrtiću, školi i poslovnim obvezama sa sobom nosi provođenje više vremena u zatvorenom prostoru s većim brojem ljudi, a samim tim i veću mogućnost dobijanja infekcija koje se prenose kapljičnim putom. Od respiratornih infekcija najčešće su prehlade, a uzrokuju ih različite vrste virusa. Naime, današnji ubrzani tempo života te nedostatak sunca i sezonskog voća i povrća utječu na pomanjkanje važnih nutrijenata u našem organizmu što dovodi do veće podložnosti infekcijama. Stoga, u razdoblju kada smo najviše izloženi virusima, treba razmišljati o prevenciji i jačanju imuniteta nekim od pripravaka s dobro izbalansiranim odnosom aktivnih sastojaka. Oni najčešće uključuju beta-glukane, vitamine, minerale, probiotike i esencijalne masne kiseline. Naravno, za zdrav imunitet važna je osobna higijena, raznovrsna prehrana, dovoljna količina sna, tjelesna aktivnost i provođenje vremena u prirodi. Zdravim načinom života i kontinuiranom brigom o našem zdravlju jačamo imunitet te smo manje podložni bolestima.

Beta-glukan je polisaharid koji dokazano modulira imunološki odgovor: aktivira i povećava brzinu kretanja stanica imunološkog sustava prema patogenima, čime se povećava otpornost organizma, ali i smanjuju simptomi i ubrzava oporavak kod već postojeće infekcije. Ljudski organizam ne može sintetizirati beta-glukane, a s obzirom na njegovu visoku sigurnost nema vremensku ograničenost primjene te je pogodan i za djecu od 1. godine.

Vitamin C je jedan od najpoznatijih vitamina s mnoštvom pozitivnih učinaka na ljudski organizam: doprinosi normalnoj funkciji imunološkog sustava, štiti stanice od oksidativnog stresa, smanjuje umor i iscrpljenost, povećava apsorpciju željeza te sudjeluje u sintezi kolagena. U dodacima prehrani dolazi u različitim obilicima koji su se s vremenom usavršavali. Cilj poboljšavanja oblika vitamina C bilo je postizanje bolje bioraspoloživosti i gastrointestinalne podnošljivosti pa upravo zbog toga, tijekom zadnjih nekoliko godina, liposomalni vitamin C zauzima mjesto najboljeg oblika uzimanja vitamina C. 

Vitamin D ima neospornu ulogu u održavanju imunološkog sustava, a to potvrđuju brojne studije koje povezuju deficit vitamina D s pojavom maligniteta i autoimunih bolesti. Svjedoci smo da je vitamin D jedan od najtraženijih tijekom pandemije koronavirusa, i to s razlogom. Najnovija istraživanja ukazuju na povezanost niske razine vitamina D s povećanim rizikom od upale pluća i virusnih infekcija gornjih dišnih putova. Nedostatak sunca i boravak u zatvorenom prostoru zimi umanjuju prirodni izvor ovog vitamina i nameću neophodnost njegovog dodatnog unosa.

Cink i selen su elementi koji su u ljudskom organizmu prisutni u tragovima, a sudjeluju u velikom broju enzimskih procesa. Doprinose normalnoj funkciji imunološkog sustava, djeluju kao antioksidansi pa štite stanice od okidativnog stresa, doprinose zdravlju kose i noktiju i imaju pozitivan učinak na neplodnost.

Osnovni sastojak matične mliječi je nezasićena masna kiselina 10-hidroksi-2-decenska-kiselina (10 HDA) koja je karakteristična isključivo za matičnu mliječ i nije pronađena nigdje drugdje u prirodi. Matična mliječ jača imutitet, smanuje upalne procese, djeluje kao antioksidans, smanjuje kolesterol, povećava koncetraciju, pamćenje i psihofizičku izdržljivost, otvara apetit. Naša preporuka je da se pripravci s matičnom mliječi uzmaju ujutro kako biste osigurali dovoljno energije za cijeli dan.

Dobar imunitet je ključ dobrog zdravlja, stoga brinite o svome zdravlju.

Urednik: Nevena Pejanović, mag. pharm.

Foto: freepik.com

Podijeli s prijateljima