Prehlada kod djece

Separator - alphaplus.ba
24. studenoga 2022.

Dolaskom jeseni i  početkom nove školske godine te produženim boravkom u vrtićima susrećemo se s velikim brojem bolesne djece. Najveći broj boluje od prehlade koja se vrlo lako i brzo prenosi između djece u zatvorenim prostorijama i glavni je uzrok izostanka iz vrtića i škole.

Što je to zapravo prehlada?

Prehlada je najčešća zarazna infektivna bolest virusnog podrijetla koja pogađa gornje dišne putove. Većinu prehlada izaziva rhinovirus koji kapljičnim putem ulazi u  dišni sustav i izaziva veće ili manje tegobe.

Glavni simptomi prehlade su grlobolja, začepljen nos, curenje iz nosa, kihanje, kašalj, a često mogu biti praćeni povišenom temperaturom, gubitkom snage, bolovima u mišićima te gubitkom apetita. Simptomi se uglavnom pojave 2-3 dana nakon kontakta sa zaraženom osobom, a duljina trajanja ovisi o imunološkom stanju djeteta kao i o pravovremenom i pravilnom liječenju.

Kako liječimo prehladu?

Istina je da prehladu ne možemo liječiti. Ona prolazi sama od sebe, a lijekovima i dodacima prehrani djelujemo samo na smanjenje simptoma. U našim ljekarnama možete pronaći brojne proizvode koji Vam mogu pomoći da prehlada što brže i bezbolnije prođe.

Začepljen nosić

Začepljen nosić kod djece liječimo prirodnim dekongestivima – hipertoničnom otopinom morske vode i sintetskim nazalnim dekongestivima (za djecu stariju od dvije godine). Prvi lijek izbora su uvijek hipertonične otopine (Sterimar Baby hypertonic, Sterimar hyperonic, Agua Maris Strong, Sinomarin baby ampule, Marisol hyperetonic ampule…). One se koriste par dana, više puta dnevno ovisno o začepljenju. Ukoliko ne dođe do smanjenja simptoma u terapiju se uvode sintetski dekongestivi (Operil P, Meralys, Septanazal, Snup…). Većinom se koriste 3x dnevno 5-7 dana, a njihova primjena mora uvijek biti pravilna i kratkoročna jer dovode do oštećenja sluznice nosa i često ulaze u interakcije sa kroničnim terapijama.

Otežano disanje

Najčešći razlog otežanom disanju kod prehlađene djece je povećano stvaranje i otežana eliminacija sluzi iz dišnih putova. Ukoliko ste u mogućnosti, za olakšavanje otežanog disanja kod djece uvijek preporučujemo inhalaciju. Inhalacija hipertoničnim rastvorima morske vode (Marisol, Sinomarin) u većini slučajeva bude dovoljna za rješavanje problema jer slane otopine smanjuju visokznost, razrjeđuju sekret i olakšavaju njegovu eliminaciju. U našoj ponudi možete pronaći inhalatore (Omron, Microlife), a ukoliko isti nemate, stari dobri način inhaliranja sa lončićem i dekom je također dobrodošao.

*Lijekovi se dodaju u otopinu za inhaliranje samo po preporuci liječnika!

Osim navedenog za olakšavanje disanja preporučujemo balzame na bazi eteričnih ulja i vazelina (Balm by Jela, Eukaliptus balzam Dr. Theiss, Fitobalm..) te flastere. Balzami se nanose u tankom sloju na grudi, leđa i pod nosić djeteta i isparavaju pod utjecajem tjelesne temperature. Na taj način inhaliraju dijete i otvaraju gornje dišne putove. Flasteri (Respiratol) djeluju na sličan način samo što, za razliku od balzama koji se nanose direktno na kožu, flastere zalijepimo za pidžamu ili plahtu.

Kašalj

Najjednostavnija podjela kašlja je na produktivni (vlažni, “zreli”) i neproduktivni (suhi, podražajni) kašalj. Kod produktivnog kašlja dolazi do prekomjernog stvaranja sluzi, koju je često teško iskašljati dok se kod neproduktivnog kašlja sluz ne stvara. U tom se slučaju sluznica dišnih putova isušuje, postaje nadražena te time izaziva pojačanu potrebu za kašljanjem. Neproduktivni kašalj često traje dugo, otežava obavljanje svakodnevnih aktivnosti i iscrpljuje organizam.

Vrlo je važno prilikom razgovora s roditeljima otkriti o kakvoj vrsti kašlja je riječ te ovisno o tomu odabrati ispravne proizvode za liječenje. Bez obzira na vrstu kašlja potrebno je unositi veće količine tople tečnosti kako bi sluz razrijedili, a sluznicu gornjih dišnih putova navlažili i smanjili iritaciju.

Produktivan kašalj se liječi ekspektoransima koji smanjuju viskoznost sekreta i olakšavaju iskašljavanje. Ekpektoransi za djecu dolaze u obliku kapi (Bisolex, Bisolvon) te u obliku sirupa prirodnog (Sirup od jaglaca, Sirup od bršljana, Prospan…) i sintetskog sastava (Fluimukan junior, Flavamed, Bisolex…).

Kod neproduktivnog kašlja pogodni su antitusici, koji mogu djelovati lokalno, oblažući sluznicu ili centralno sprečavajući refleks kašlja (Panatus). Najčešće se za liječenje suhog kašlja kod djece koriste prirodni, tradicionalni antitusici. Oni djeluju lokalno, oblažu sluznicu dišnog sustava, nemaju nuspojave, sigurni su za primjenu i ne ulaze u interakciju sa drugim lijekovima. Najpoznatiji su čaj od bijelog sljeza, sirup od bijelog sljeza, islandskog lišaja i trputca te sirupi sa dodacima meda.

Povišena tjelesna temperatura

Lijekovi izbora za liječenje povišene tjelesne temperature su paracetamol  (Panadol baby, Lupocet, Paracetamol…), ibuprofen (Dalsy, Neofen, Ibumax) i diklofenak (Voltaren čepići). Liječenje se započinje ovisno o općem stanju djeteta, ali obično se preporučuje kod temperature više od 38 stupnjeva. Za snižavanje temperature vrlo je važna pravilna i dovoljna doza lijeka!

*Doza paracetamola je 10-15 mg na kg tjelesne težine.

*Doza ibuprofena je 5-10 mg na kg tjelesne težine.

Lijek izbora je uvijek paracetamol, koji se može kombinirati sa ibuprofenom u razmaku od dva sata ako se temperatura brzo vraća, a za drugu dozu paracetamola je potrebno da prođu barem 4 sata.

*Diklofenak nikad nije lijek izbora i koristi se samo na preporuku liječnika. Kombinacija ibuprofena i diklofenaka je kontraindicirana!

Prevencija

Prevencija je uvijek važna, pa tako i u ovom slučaju. Prvo na što sve mame pomisle je naravno snažan imunitet. Nema dvojbe da i jeste najvažniji, ali ovaj put ćemo se zadržati na simptomima prehlade, a jedan novi članak odvojiti samo za preparate za jačanje imuniteta.

Brojne simptome prehlade možemo prevenirati redovnom higijenom i održavanjem prohodnosti dječjeg nosića. U tu svrhu koristimo fiziološke otopine ili izotonične otopine morske vode.

Međutim, ne smijemo zaboraviti na održavanje dovoljne vlažnosti prostorija. U zimskim mjesecima grijanjem prostorija smanjujemo vlažnost zraka. Time otvaramo put virusima ka našim sluznicama. Razlog tome je što smanjenjem vlažnosti zraka smanjujemo broj mucina-glikoproteina koji brani naš organizam od štetnih tvari. U idealnim uvjetima, vlažnost zraka u našem domu bi trebala biti između 30 i 50 posto. Kućni ovlaživači zraka dodaju vlagu zraku, te boravak u zatvorenim i zagrijanim prostorijama čine mnogo podnošljivijim, a mogu i olakšati oporavak od mnogih stanja i bolesti (prehlade, upale gornjih dišnih putova, astme, sinusitisa, suhe kože…). Pri izboru ovlaživača treba obratiti pozornost na karakteristike jer pretjerana vlažnost prostorije također nije poželjna.

Osim čišćenja nosića i održavanja vlažnosti, potrebno je redovno provjetravati prostorije u kojima boravimo, redovno prati ruke mališanima, ne kihati i kašljati direktno u dlan, unositi dovoljno tečnosti i adekvatno se hraniti.

Svako prehlađeno dijete ne treba voditi doktoru jer simptomi prehlade često prođu brzo i bez komplikacija. No ukoliko nakon par dana liječenja ne vidite poboljšanje ili pak simptomi budu izraženiji zatražite liječničku pomoć.

Za više detalja o pravilnom odabiru i doziranju proizvoda za liječenje simptoma prehlade kod djece obratite se djelatnicama u našim poslovnicama!

Autor: Jovana Sudar, mag.pharm.

Foto: Envato

Podijeli s prijateljima