Snižavanje temperature – vrlo važna je DOZA LIJEKA!

Separator - alphaplus.ba
12. prosinca 2022.

Budući da je vrijeme prehlade, raznih viroza, kompliciranih i nekompliciranih, a svima njima, povišena tjelesna temperatura, je gotovo neizbježan pratitelj, svakodnevno primamo upite od roditelja, kako postupiti s djecom, kada ta temperatura ne pada, pa ni uz sve pokušaje koje standardna medicina nudi.

Također važno je znati da temperatura nije nužno znak za uzbunu ako je opće stanje djeteta dobro. Neko pravilo kaže, da djetetu ne treba snižavati temperaturu, dok je ona niža od 38 stupnjeva. Ukoliko je dijete lošeg općeg stanja, loše se osjeća i sa temperaturom nižom od 38, naravno da ćete dati lijek.

U svakom slučaju za snižavanje temperature vrlo je važna pravilna i dovoljna doza lijeka!!! Većina proizvođača lijekova još uvijek u svojim deklaracijama navode i povezuju godine djeteta sa potrebnom dozom lijeka, što apsolutno nije mjerodavno. Najbitnija stvar koja vam služi kao pokazatelj i upućuje na pravilnu dozu, je težina djeteta.

Nadalje, tri su lijeka koja se koriste za snižavanje temperature, paracetamol (Panadol baby, Lupocet, Paracetamol…), ibuprofen (Dalsy…) i diklofenak (Voltaren čepići).

Lijek izbora je paracetamol, koji se može kombinirati sa ibuprofenom (Dalsy) u razmaku od dva sata ako se temperatura brzo vraća, a za drugu dozu paracetamola je potrebno da prođu barem 4 sata. Također i obrnuto, ako ste se odlučili dati Dalsy, a temperatura se vratila prije nego što je prošlo 6 sati koliko je potrebno do druge doze Dalsya, dati ćete između paracetamol. I sve to u pravilnim dozama. Voltaren čepiće, bez nadzora liječnika, bez točno određene dijagnoze i bez utvrđenog stanja koje upućuje na to da je neophodan, treba izbjegavati. Nagli pad temperature koju Voltaren čepić izaziva, može dovesti do vrlo opasnih posljedica.

Pravilna doza paracetamola je 10-15 mg na kg tjelesne težine, što znači, ako imate povišenu temperaturu (38) možete računati 10 mg, ali za jako visoku temperaturu (39 i više), računat ćete 15 mg na kg tjelesne težine, a to prevedeno na sirupe koje im dajete znači ovo: svaki paracetamol sirup, bio to Panadol, Paracetamol… sadrži 120 mg paracetamola u 5 ml sirupa. Dakle, najjednostavniji primjer je dijete od 10 kg… ako je 15 mg paracetamola potrebno na 1 kg, na 10 kg morate dati 150 mg… A na sirupu piše, da je napravljen tako da u 5 ml ima 120 mg, dakle vama da biste dozirali 150 mg treba 6,25 ml sirupa. Kako dozirati bas 6,25? Imate dozirne šprice u gotovo svim sirupima, a ako nemate, dobijete žličicu od 5 ml. Malo odstupanje neće naškoditi.

Ako ste izračunali dozu za 10 kg, dalje je lako… npr. za 20 kg, 12,5 ml… Djelovanje paracetamola, tj. razmak između dvije doze je minimalno 4 sata.

Napominjemo, da se često događa da je upravo poddoziranje (premala doza sirupa za određenu težinu) razlog nemogućnosti spuštanja temperature.
Doza ibuprofena (Dalsy) je 5-10 mg na kg tjelesne težine. Također, za povišene temperature 38-39 stupnjeva, računat ćete 5 mg na kg, ali za jako visoku temperaturu (39 i više), računat ćete 10 mg ibuprofena na kg tjelesne težine, što opet prevedeno na sirup, u ovom slučaju Dalsy, znači: u 5 ml sirupa je 100 mg ibuprofena… Vi imate dijete od 10 kg, a ako je za 1 kg potrebno 10 mg ibuprofena, vašem djetetu od 10 kg potrebno je 100 mg, što znači 5 ml sirupa, djetetu od 15 kg 7,5 ml, a djetetu od 20 kg 10 ml sirupa. Djelovanje ibuprofena (Dalsy sirupa) tj. razmak između dvije doze je minimalno 6 sati.

Također, važna napomena, paracetamol i ibuprofen možete kombinirati, paracetamol i diklofenak (Voltaren) također možete, iako umjesto Voltarena, Dalsy je, u pravilnoj i vrlo važno, dovoljnoj dozi, uvijek bolji izbor. Ali, Dalsy i Voltaren ne smijete kombinirati.

Ako ste dali paracetamol u dovoljnoj dozi, dali ste i Dalsy, u dovoljnoj dozi, temperatura se ne spušta, vaš izbor ne bi, ni u kom slučaju, trebao biti Voltaren čepić, nego odlazak liječniku, koji će procijeniti što dalje i što god to bilo, dijete je pod nadzorom stručne osobe.

A za sva pitanja i dileme, osoblje naše ljekarne i dalje Vam stoji na raspolaganju!

*izvor informacija o doziranju lijekova je stručna literatura.

Klik na sliku i pogledaj “Doziranje sirupa antipiretika kod djece”

Autor: Andrijana Maslać, mag.pharm.

Foto: Envato

Podijeli s prijateljima