Žgaravica i liječenje

Separator - alphaplus.ba
21. travnja 2023.

S izmjenom godišnjih doba dolazi i povećana pojave želučanih problema od kojih je najučestalija žgaravica. Žgaravica predstavlja osjećaj žarenja koji nastaje povratom kiseline iz želuca u jednjak.

Simptom je GERB-a te bolesti jednjaka i gastritisa. Obično se javlja kroz sat vremena iza obroka. Izazivaju ju također stres, pušenje te neki lijekovi, a česta je pojava i tijekom trudnoće. Pacijenti se najčešće prvo javljaju farmaceutu za pomoć te je jako bitno tada procijeniti ozbiljnost stanja.

Liječenje može podrazumijevati lako dostupne antacide za neutralizaciju želučane kiseline do farmakoloških lijekova po preporuci liječnika. Od OTC preparata za samoliječenje žgaravice su najučestaliji antacidi i inhibitori protonske pumpe.

Antacidi imaju kraće djelovanje i mogu se koristiti tijekom trudnoće. Njihov nedostatak je što ulaze u interakciju s drugim lijekovima i mogu se koristiti kraći vremenski period. Inhibitori histaminskih H2 receptora se koriste kod želučanih tegoba ali nešto rijeđe.Njihovo djelovanje nastupa nakon 30 minuta i traje do 20 sati.

Inhibitori protonske pumpe (IPP) su najjači inhibitori lučenja želučane kiseline. Njihovo djelovanje nastupa brže nego kod inhibitora histaminskih receptora. Predstavnici su pantoprazol, rabeprazol, omeprazol. Na našem tržištu kao OTC lijek je dostupan pantoprazol 20 mg. IPP su indicirani i kod eradikacije H. Pylori i dispepsije. Postoje i prirodni preparati kao sto su kapi i čajevi. Od čajeva su najčešće u upotrebi kamilica i menta.

Najbolja metoda protiv žgaravica je pokušati ju spriječiti promjenom životnih navika. Jedite manje obroke i duže žvačite hranu te izbjegavajte stres.

Autor: Dalija Talić, Mr.ph.

Foto: FreePik

Podijeli s prijateljima