Vitamin C

Separator - alphaplus.ba
29. studenoga 2022.

Vitamin C spada u skupinu vitamina topivih u vodi i zasigurno je jedan od najispitanijih i najviše opisanih vitamina. Ljudsko tijelo ne može sintetizirati C vitamin zbog nedostatke enzima L-gulonolakton-oksidaze, zato ga moramo unositi hranom. Dnevnom potrebom za vitaminom C moguće je opskrbiti organizam isključivo pravilnom i uravnoteženom prehranom i to je vjerojatno i najpametniji odabir za unos vitamina C u naš organizam, što su mnoga ispitivanja i dokazala. Međutim, ukoliko ne unosimo dovoljno namirnica bogatih vitaminom C, te naša prehrana nije adekvatna, suplementacija vitaminom C je također dobar odabir.

Neizostavni je dio velikog broja biokemijskih reakcija u tijelu. Važan je za sintezu kolagena i karnitina te za metabolizam masnih kiselina. Najjači je antioksidans među vitaminima topljivim u vodi. Nedostatak vitamina C očituje se nizom simptoma: krvarenjem desni, krvarenjem iz nosa, čestom pojavom modrica, sporim cijeljenjem rana, stalnim umorom, čestim virozama. Bolest koja nastaje zbog značajnog manjka vitamina C zove se skorbut, no danas je vrlo rijetka.

U tekstu ću se zadržati na suplementima vitamina C, te pokušati objasniti zašto danas u ponudi  postoji veliki broj različitih preparata, koji imaju istu zadaću – opskrbiti naš organizam neophodnim vitaminom. Postoji nekoliko oblika vitamina C. Vitamin C se u dodacima prehrani najčešće nalazi u obliku askorbinske kiseline, a možemo ga pronaći i u obliku soli, estera, askorbinske kiseline s bioflavonoidima ili liposomalnom obliku.

Askorbinska kiselina – Apsorpcija vitamina C u ovom obliku je do 30%. Nedostatak su česte nuspojave u vidu bolova u stomaku, žgaravice, proljeva. Nije izbor za osobe sa gastrointestinalnim problemima.

Soli askorbinske kiseline – najčešći su natrij i kalij askorbat. Njihova prednost je blaga alkalnost, zbog  puferskog stanja u kojem dolaze, pa bi u teoriji trebali biti bolji izbor kod pacijenta koji imaju osjetljivu sluznicu želuca. Za sada ne postoje studije o povećanoj bioraspoloživosti u odnosu na askorbinsku kiselinu.

Ester C – je proizvod koji sadrži kalcij-askorbat i male količine metabolita vitamina C (dehidroaskorbat, kalcij-treonat, ksilonat). Kalcij u ovom obliku neutralizira pH, te na taj način olakšava probavani proces osobama osjetljivim na kiselinu. Također postoji studija koja je pokazala da se vitamin c uzet u ovom obliku duže zadržava u bijelim krvnim stanicama, u odnosu na oblike koji sadrže askorbinsku kiselinu.

Vitamin C s Bioflavonoidima – Bioflavonoidi su u vodi topivi biljni pigmenti, koji se u prirodi nalaze u namirnicama koje sadrže vitamin C, posebice citrusima. Bioflavonoidi i sami imaju izražena antioksidativna svojstva, pa stimuliraju imunološki sustav i ublažavaju negativne posljedice oksidativnog stresa. Brojne studije provedene proteklih desetljeća in vitro i in vivo uputile su na bolju raspoloživost vitamina C u prirodnom kompleksu s bioflavonoidima.

Liposomalni vitamin C – Liposomi su mikroskopske čestice sastavljene od lipidnog dvosloja. Zbog sličnosti s biološkim membranama i njihove sposobnosti da uđu unutar stanica koriste se kao nosači ili prijenosnici aktivnih tvari. Pokazali su se kao učinkovita metoda za povećanje bioraspoloživosti vitamina C u organizmu. (Solaray Liposomalni vitamin C, SanGreen Liposomalni vitamin C, EkoLife Natura liposomalni vitamin C).

Vitamin C sa postupnim oslobađanjem – Tehnologija produženog oslobađanja omogućuje postepeno oslobađanje, te na taj način se postiže kontinuirana apsorpcija tijekom cijelog dana.

Neupitno je da nam je vitamin C neophodan, pitanje je samo koji oblik ćemo izabrati!

Autor: Anita Raguž, mag. pharm.

Foto: Envato

Podijeli s prijateljima